معمولا یکی از اولین سوالهایی که موقع برنامهریزی برای یک سفر به ذهنمون میرسه اینه که
«خوب حالا چطوری و با چی بریم؟!»
روشی که ما برای حمل و نقل توی سفر انتخاب میکنیم، میتونه بخش زیادی از هزینههای سفرمون رو به خودش اختصاص بده. با این حساب پیدا کردن روشهای مناسب برای کاهش این هزینه، خیال ما رو از بابت خیلی چیزها راحت میکنه.
توی این پست میخوام به روشهایی که مسافرهای حرفهای برای کاهش هزینههای حمل و نقل توی سفر استفاده میکنن اشاره کنم. استفاده از هرکدوم از این روشها بسته به انتخاب شخصی ما و شرایط سفر متفاوته و یک مسافر حرفهای کسیه که بتونه انتخاب درستی بین این روشها داشته باشه.
۱- هیچهایک/ Hitchhike
هیچهایک یکی از روشهای محبوب خیلی از مسافرها برای سفر و جابهجاییه. هیچهایک به روشی گفته میشه که مسافر با استفاده از خودروهای گذری و بدون پرداخت پول خودش رو به مقصد میرسونه. با وجود این که هیچهایک تو کشور ما موضوع نسبتا جدیدی به حساب میاد و طرفدارهای خودش رو پیدا کرده، فراگیری و محبوبیت هیچهایک توی کشورهای غربی به سالها قبل و به حدود دههی هفتاد میلادی برمیگرده و امروز دیگه طرفدار خیلی زیادی نداره.
کسانی که آشنایی زیادی با فرهنگ هیچهایک کردن ندارن ممکنه اون رو با رایگانسواری یکی بدونن، ولی هدف اصلی از این روش حمل و نقل آشنایی با آدمهای مختلف با فرهنگهای گوناگونه. این طرز تفکر شباهت زیادی به استفاده از کوچسرفینگ برای اقامت داره. علاوه بر این هیچهایک روش خوبیه تا تمرین کنیم چطور بدون استفاده از پول و با استفاده از یک مکالمهی خوب، روی خوش و یا یک هدیهی کوچیک از کسی که ما رو تا جایی از مقصدمون میرسونه تشکر کنیم. آدمها دلایل مختلفی برای انتخاب هیچهایک برای سفرشون دارن که سارا تو این مقاله به بعضی از این دلایل اشاره کرده. هرچند که باید بدونین استفاه از این روش حمل و نقل، نکات مخصوص به خودش رو هم داره که نباید از اونها غافل شد.
با وجود همه معایب و مزایای هیچهایک، یادمون باشه که هیچهایک اسمی برای یک سبک سفر نیست. این سبک سفر کولهگردی نام داره و کولهگردها ممکنه تو بخشی یا تمام سفرشون از این روش یا روشهای دیگه برای جابهجایی استفاده کنن.

۲- وسایل حمل و نقل عمومی/ Public Transport
اتوبوس، قطار و هواپیما وسایل نقیلهی عمومیای هستن که مسافرها براساس شهر و کشور مقصد، بهترینش رو برای سفر انتخاب میکنن. برخلاف تصور رایج ما، قیمت بلیط هواپیما تو بعضی از کشورها خیلی ارزونتر از بلیط اتوبوس و قطاره.
توی بعضی از کشورها خطوط پروازی ارزونقیمتی وجود داره که برای بهینه کردن قیمت بلیط، از تمام خدمات جانبی مثل غذا، پذیرایی، پتو، وسایل استراحت و… صرف نظر میکنن و فقط قیمت خالص بلیط رو اعلام میکنن. در صورت تمایل به داشتن هر کدوم از این خدمات میتونید هزینهی اون رو قبل از پرواز و یا در طول پرواز پرداخت کنید. فراموش نکنید که تو خیلی از هواپیماییها بار روی بلیط هم به طور مجزا باید خریداری بشه و روی قیمت اعلامشدهی بلیط نیست. پس اگه بلیط رو خودتون تهیه میکنید مطمئن بشید که به جز بار مجاز توی کابین، بار مورد نیازتون رو هم خریداری کردید. از بین ایرلاینهایی که با ایران کار میکنن، ایرایژیا (Air Asia) و ایر اربیا (Air Arabia) این ویژگی رو دارن.
راستی بلیط مناسب رو از کجا پیدا کنیم؟ بهتره به دو سایت Skyscanner و Cheapoair سر بزنید و بعد از پیدا کردن بهترین تاریخ و هواپیمایی، اون رو از طریق آژانس خریداری کنید. اگه هم خودتون و به طور آنلاین بلیط رو خریداری میکنید حتما شرایط بلیط رو چک کنید چون بعضی از این بلیطها امکان تغییر تاریخ و یا کنسلی رو ندارن.

۳- تقسیم هزینهی بنزین/ Fuel Sharing
یکی ازمحبوبترین و امروزیترین روشهای حمل و نقل بین مسافرها، روش تقسیم هزینهی بنزینه. توی این روش به جای این که صاحب ماشین کل مسیر رو به تنهایی طی کنه و پول بنزین رو تنهایی پرداخت کنه، با همسفر شدن با افراد دیگه پول بنزین رو با اونها سهیم میشه. این شیوه فرصت خوبی به ادمها برای پیدا کردن همسفر هم میده.
سایتهای زیادی تو این زمینه فعال هستن که یکی از اونها بلابلاکاره. به جز این سایت، پیشنهاد من اینه که همیشه به وبسایتهای محلی هر کشور و صفحه فیسبوک اون کشور مراجعه کنید. تو خیلی از این وبسایتها میتونید یک آگهی از خودتون به عنوان دارندهی ماشین و یا کسی که به دنبال ماشین میگرده بذارید.
توی ایران هم شرکت کاروانرو مدتی هست که این فعالیت رو شروع کرده و کمک خوبی به پیدا کردن همسفر و کاهش هزینههای سفر میکنه.

۴- اجارهی ماشین، ون یا کاروان/ Car Renting
اگه قبل از شروع سفرتون یک وقت کوچیک بذارید و گواهینامهتون رو بینالمللی کنید، تو خیلی از کشورها میتونید با همین گواهینامهی ایرانتون ماشین کرایه کنید و با خیال راحت سفر کنید. خیلی از مسافرها تو انتخاب ماشین سعی میکنن سراغ ماشینی برن که مشکل اقامتشون رو هم برطرف کنه و اینجوری تو هزینهی اقامت هم صرفهجویی میکنن. ونها و کمپکاروانها گزینههای مناسبی برای این سبک اقامت و سفرن. علاوه بر این بعد از اینکه ماشینتون رو کرایه کردید میتونید با گذاشتن یک اگهی تو سایتهای مربوطه، چندتا همسفر خوب هم پیدا کنید تا مجبور نشید کل هزینهی بنزین و کرایه رو به تنهایی پرداخت کنید!

۵- انتقال ماشین/ Car Relocation
اگه نظر من رو بخواین باید بگم که انتقال ماشین یکی از جذابترین و باحالترین و مقرون به صرفهترین روشهای حمل و نقل تو سفره. انتقال ماشین به زبون ساده یعنی اینکه آقای ایکس که مثلا صاحب ماشین فلان توی مشهده نیاز داره که یکی ماشینش رو از تبریز به مشهد منتقل کنه، به همین سادگی!
خوبی این روش اینه که با وجود اینکه شما تمام مزایای کرایهی یک ماشین رو دارید، پولی بابت کرایهاش پرداخت نمیکنید. به عبارت دیگه یعنی شما یک ماشین مجانی دارید که فقط باید پول بنزینش رو بدید. معمولا عرف انتقال ماشین به این شکله که فرد صاحب ماشین یک محدودهی زمانی برای این جابهجایی میگذاره و به شما اعلام میکنه که در صورت طولانیتر شدن سفرتون، باید پولی رو به عنوان کرایهی ماشین پرداخت کنید.
حالا این ماشینهای خوش شانس رو از کجا پیدا کنیم؟ کافیه تو هر کشوری کلمه car relocation رو به همراه مبدا و مقصدتون سرچ کنید، مطمین باشید که پیشنهادهای خوبی پیدا میکنید!

روشهایی که تو این مقاله ذکر شد، روشهای کلیای بود که مسافرهای حرفهای برای کاهش هزینههای سفرشون استفاده می کنن. البته استفاده از دوچرخه هم بین خیلی از مسافرها شایعه که با توجه به امادگی بدنی و نکات مورد نیازش، طرفدارهای مربوط به خودش رو داره. اگر نظر من رو میخواید، یک مسافر با تجربه کسیه که با توجه به زمان و شرایط بهترین انتخاب رو از بین گزینههای موجود داشته باشه. پس توی یک سفر کولهگردی موفق ممکنه از تمام این روشها به طور ترکیبی استفاده بشه.
راستی شما چه روشهای دیگهای برای حمل و نقل توی سفر بلدین که میتونید به این لیست اضافه کنید؟
1
https://www.kayak.com/flights هم خیلی سایت خوبیه ارزونتر از اسکای اسکنر هست قیمت های پیشنهادیش
مرسی سیامک. این سایت رو نمیشناختم. ممنونم از توصیه ات:)
I don’t have Farsi fonts.
One of the helpful site for flight or train tickets is Google Flights.
This website uses powerful tools, such as trip duration for round ticket flights, around airports of your departure or destination, and graphics or calendar base prices.
I recently purchased an one way flight from Frankfurt to Tehran for 140 euro. The offer was provided by Pegasus airline with 1 stop in Istanbul. If I wanted to use direct flight by Iran air or Lufthansa, the price was almost 3 times.
ممنون کاوه جان از توصیهات. حتمن چک میکنم. عالی بود
salam maryam khanom
alan in site k dostemon goft google flights, vojod khareji nadare ke
والا نمیدونم سرچ کنید بهتره
salam dostam
lotf kon link ro bezar
Ty
چقد خوب بود پیشنهاداتت مریم! ایول به تو:)) فقط من این روش کرایه ی ماشینو خعلی خوشم اومد و حال کردم باش! بنظرت تو ایرانم جایی،سایتی چیزی هس که بشه ون کرایه کرد ازش!؟ اگه میدونی معرفی کن لطفا بسی ممنانم:))😇💛
سلام فاطمه جان. خوشحالم استفاده کردی. نه راستش نمیشناسم. یکم گوگل کن شاید پیدا کری:)
مریم جان سلام
تا حالا درک تو چابهار رفتی؟میخوام برم ولی هیچ اطلاعاتی که به درد سفر ما بخوره که به تنهایی اونجا بریم پیدا نمیکنم.گفتم شاید رفته باشی.ممنون میشم اگر اطلاعاتی داری در اختیارم بذاری
سیما جان چابهار رفتم و دو تا پست کامل هم در موردش گذاشتم. بخون حتمن:)
سلام
خيلي خوبه كه اين سايت رو راه انداختين، باعث افتخاره واقعا. براي gas sharing, سرچ كردن كليدواژه هاي carpooling, car sharing, ride share هميشه به من در پيدا كردن همسفر دنگي تو كانادا و آمريكا كمك كرده، فكر ميكنم هر جايي كه از اين كليدواژه استفاده كنيد شانس خوبي براي پيدا كردن ماشين دارين.
در مورد هيچهايك هم بسته به اين كه كجاي دنيا اين كار رو ميكنين، حواستون باشه قبل از سوار شدن از همه چي (مثل مجاني بودن يا نبودن و مسير درست يا مقصد نهايي) مطمئن بشين. اتفاقي كه گاهي براي من افتاده اين بوده كه گاهي مجبور شدم كرايه (هر چند أندك) پرداخت كنم يا به جاي اين كه به مقصد برسم تو راه مقصد پياده ام كردن. اين مشكل اغلب به خاطر عدم تسلط يكي از طرفين به زبان مشترك پيش مياد، پس پيشنهاد ميكنم چند تا جمله مثل “ميخوام برم فلان جا” يا “ميشه منو تا فلان جا برسونيد” رو هر جايي به زبون محلي ياد بگيرين.
من و نامزدم يكي عكاس و اون يكي نويسنده و مسافر حرفه اي هستيم و معمولا در سفر، اگه كمكي از دستمون بر مياد باهامون تماس بگيريد.
مرسی حسام جان که با توضیحاتت توصیه های این پست رو کامل تر کردی:)
من امشب با این سایت آشنا شدم. خودم خیلی به مسافرت و ماجراجویی هاش علاقه دارم ولی زیاد فرصت نکردم برم تا الان… امیدوارم بتونم از این سایت استفاده بهینه ببرم و بالاخره رویاهامو عملی کنم
سلام نیما. منم امیدوارم سفر کردن رو شروع کنی و ما رو تو تجربههات شریک کنی:)
سلام مریم جان
مثل همیشه مطالب بسیار آموزنده بود. من برای اولین بار سفر رو در سال ۹۵ با سفر به اروپا و پاریس شروع کردم . لذت غیر قابل وصفی داره از اینکه خودت بتونی از پس کارا بر بیای . رزرو هتل یا هاستل یا بلیط قطار و هواپیما . از همه مهمتر اینکه ترس رو کنار بذاری و بگی من از پسش بر میام. رویام دیدن همه جای این کره خاکی هست امیدوارم محقق بشه. ممنونم
سلام علی. لذت بردم که توام این تجربه رو داشتی. عالی باشی و پر سفر:)
Comments are closed.